Voorbereiding

Voor je begint met schilderen, moet je zorgen voor een goede voorbereiding. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar voorkomt ook mogelijke fouten. Allereerst is het belangrijk om de juiste verf, kleur en materialen te kiezen. Voor buitenmuren gebruik je natuurlijk andere verf dan voor binnenmuren. Kijk naar de ondergrond en bepaal of je egaal, mat of glanzend wilt schilderen. Bezoek een verfwinkel en laat je informeren over de mogelijkheden. Vervolgens is het tijd om de ruimte of de buitenmuren voor te bereiden. Verwijder oud behang, repareer eventuele scheuren en gaten, en schuur ruwe oppervlakken glad. Vergeet niet om meubels af te dekken en gebruik schilderstape om randen en hoeken te beschermen.

Grondlaag aanbrengen

Een goede grondlaag (primer) is onmisbaar voor een duurzaam resultaat. Het zorgt ervoor dat de verf beter hecht en langer meegaat. Het is verstandig om de primer in twee lagen aan te brengen. Laat de eerste laag goed drogen voor je begint met de tweede. Dit voorkomt onregelmatigheden en zorgt voor een egaal oppervlak. Kies een primer die past bij het type muur en de verf die je hebt gekozen. Bij houten ondergronden is het belangrijk om eerst een speciaal daarvoor geschikte primer te gebruiken. Dit beschermt het hout tegen vocht en schimmel, en zorgt voor een perfecte hechting van de verf.

Schilderen van de muren

Na de voorbereiding en de grondlaag is het tijd om te beginnen met schilderen. Start met de randen en hoeken. Gebruik hiervoor een kleinere kwast of roller, zodat je nauwkeurig kunt werken.

Voor grote oppervlakken gebruik je een grotere roller. Zorg dat je in lange, gelijkmatige halen werkt en vermijd strepen door voldoende verf op de roller te houden. Werk in banen en probeer zoveel mogelijk nat-in-nat te schilderen om kleurverschillen te voorkomen.

Zoals bij de primer, is het ook bij de verf aan te raden om twee lagen aan te brengen. Laat de eerste laag goed drogen en schuur eventueel lichtjes op voor een nog gladder resultaat.

Afwerking en details

De afwerking bepaalt het uiteindelijke resultaat en maakt het verschil tussen een amateuristisch en professioneel ogend schilderwerk. Begin met het verwijderen van de schilderstape terwijl de verf nog licht vochtig is. Dit voorkomt dat de verf mee loskomt. Controleer vervolgens de muren op oneffenheden en werk deze bij met een fijne kwast. Verf vervolgens de plinten, kozijnen en deuren. Gebruik hiervoor een speciale houtverf en een fijne kwast voor scherpe lijnen. Laat ook hier elke laag goed drogen en werk in twee lagen voor het beste resultaat.

Schoonmaken en opruimen

Na het afwerken volgt de schoonmaak. Verwijder alle afdekhoezen en beschermingen en reinig de gebruikte materialen. Rollers en kwasten kunnen meestal gereinigd worden met water en zeep, tenzij je met olieverf hebt gewerkt. In dat geval is terpentijn nodig.

Ook is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren om verflucht te verminderen. Controleer of alle verfresten goed zijn opgeruimd en geniet vervolgens van je opgeknapte huis.

Zelf je huis schilderen kan een leuke en bevredigende klus zijn als je weet waar je op moet letten. Met een goede voorbereiding, het juiste materiaal en aandacht voor detail bereik je eenvoudig een resultaat waar je trots op kunt zijn.

Terug
Bekijk per categorie
Meest gelezen