Verschillende soorten vochtproblemen

Er zijn diverse soorten vochtproblemen in huis, elk met hun eigen aanpak en bijbehorende kosten. Opstijgend vocht bijvoorbeeld, waarbij grondwater via de muren naar boven trekt. Dit probleem kom je vaak tegen in oudere woningen. Een andere veelvoorkomende vorm is doorslaand vocht, waarbij regenwater via de buitenmuren naar binnen sijpelt. Dan is er nog condensatievocht, meestal te vinden in slecht geventileerde ruimtes zoals badkamers en keukens.

De kosten voor het bestrijden van deze problemen kunnen variëren. Voor opstijgend vocht reken je al snel op een bedrag tussen de €1000 en €3000, afhankelijk van de omvang van de schade. Doorslaand vocht kan duurder uitvallen, vooral als het om grote gevels gaat. Condensatievocht is meestal goedkoper op te lossen door middel van betere ventilatie, waarbij de kosten rond de paar honderd euro liggen.

Methoden van vochtbestrijding

Het bestrijden van vocht gebeurt op verschillende manieren, afhankelijk van het type probleem. Voor opstijgend vocht wordt vaak gekozen voor injecteren. Dit houdt in dat er gaten in de muur worden geboord en gevuld met een waterafstotend middel. De kosten hiervan liggen tussen de €100 en €150 per strekkende meter.

Bij doorslaand vocht is het gebruikelijk om de gevel te impregneren met een vochtwerende coating. De prijs hiervoor ligt tussen de €10 en €30 per vierkante meter. Als de gevel in slechte staat verkeert, kan het zijn dat er eerst herstelwerkzaamheden nodig zijn, wat de kosten flink kan verhogen.

Voor condensatievocht wordt vaak een mechanisch ventilatiesysteem aanbevolen. De prijs hiervoor varieert, afhankelijk van het type systeem en de omvang van de installatie. Een basis ventilatiesysteem kost ongeveer €500, terwijl een uitgebreider systeem met warmteterugwinning kan oplopen tot €3000.

Materialen en kwaliteit

De kwaliteit van de materialen die gebruikt worden bij vochtbestrijding speelt een grote rol in de uiteindelijke kosten. Goedkope materialen kunnen op de korte termijn aantrekkelijk lijken, maar hebben vaak een kortere levensduur en zijn minder effectief. Het is dus verstandig om te investeren in kwalitatief goede producten. Dit kan de kosten wat verhogen, maar voorkomt dat je op de lange termijn opnieuw voor verrassingen komt te staan.

Bijvoorbeeld, vochtwerende injectiemiddelen van hoge kwaliteit kunnen duurder zijn, maar ze bieden vaak een langere garantieperiode. Impregneermiddelen met een hoge penetratiediepte zorgen voor een betere bescherming van de gevel op lange termijn. Het is dus een afweging tussen prijs en kwaliteit.

Professional of doe-het-zelf?

Een andere factor die de kosten beïnvloed is of je een professional inhuurt of zelf de klus klaart. Vochtbestrijding vereist vaak specialistische kennis en ervaring. Hoewel het verleidelijk kan zijn om geld te besparen door zelf aan de slag te gaan, kan een slechte uitvoering leiden tot grotere problemen. De gemiddelde kosten voor een vochtbestrijdingsbedrijf liggen tussen de €30 en €50 per uur. Reken naast de arbeidskosten ook op de materiaalkosten.

Als je besluit om zelf aan de slag te gaan, kun je flink besparen. Denk aan de prijs van huur van speciale apparatuur, zoals een boormachine voor injecteren of een hogedrukspuit voor impregneren. Deze kosten kunnen variëren, maar voor een pakket huurmaterialen reken je al snel op een paar honderd euro.

Financiering en subsidie

Er zijn mogelijkheden om de kosten te drukken door middel van subsidies en financiering. Sommige gemeenten bieden bijvoorbeeld subsidies voor het verbeteren van de woningkwaliteit, waaronder vochtbestrijding valt. Bovendien kun je in aanmerking komen voor leningen met een lage rente voor energiebesparende maatregelen, waar vochtbestrijding soms onder valt. Het loont de moeite om dit na te gaan bij je gemeente of een financieel adviseur.

Vochtbestrijding kan variëren van een paar honderd euro tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van het type probleem, de gekozen methode en de kwaliteit van de materialen. Het inschakelen van een professional zorgt voor zekerheid, maar brengt ook extra kosten met zich mee. Overweeg altijd de lange termijn voordelen van kwalitatieve materialen en methoden, en informeer bij je gemeente naar eventuele subsidies. Een gezond huis begint met een droge basis, en daar wil je natuurlijk niet op bezuinigen.

Terug
Bekijk per categorie
Meest gelezen